
GÜLAY GAMZE GÜVEN
Özgeçmiş
İstanbul’da yaşayan tasarımcı Gamze Güven, 1987 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun olduktan sonra ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamlamıştır. Güven, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu ETMK’nın kuruluşundan itibaren yönetim kurullarında görev almış ve Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği YEKON’un 2013 -2015 yıllarında Başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 2016 yılından bu yana Özyeğin Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da çalışmaktadır. 1990 yılından itibaren serbest tasarımcı olarak çalışan Gamze Güven, son 25 yıldır kurucusu olduğu Tasarım Üssü'nde yönetici ve kreatif direktör olarak çalışmaktadır. Ekibi ile birlikte yerli ve yabancı birçok sektördeki müşterilerine ürün, gıda ve ambalaj tasarımı yapmaktadır. Tasarım Üssü’nde yapılan tasarımların 150’den fazla tescili vardır ve ulusal-uluslararası birçok tasarım ödülü bulunmaktadır.
Çikolata tarihi, yeme kültürü analiz edilerek ve Eti’nin bitter çikolata kategorisine yönelik yaptırdığı pazar araştırmaları incelenerek tüketici beklentileri ve tercihleri analiz edildi, yapılan tasarım alternatifleri içinden kalitatif ve kantitatif odak gruplar tarafından bu tasarım seçildi. Niş değil kitle tüketim pazar için tablet çikolata olarak tasarlanan bu ürün bitter severlerin sütlüden farklı emerek yeme alışkanlıklarına göre kurgulandı. Damağa oturan, dolgun parça yapılı, damağa yapışıp ağızda uzun eriterek yeme ritüelini baz alan, çikolatadan alınan hazzı arttıran bir çikolata yeme deneyimi yaşatmak hedeflendi. Tüketicinin haz beklentisini, tatminini sağlayarak farklı çözüm sunmuştur.
2010 yılında tasarlanan ve pazara çıkan Komili’ nin pet ambalajında yaratılan Kibele’nin “Bereket” imgesini ve oturmuş zeytin ayıklayan Anadolu kadınını çağrıştıran gövde formunu, özel üretim zeytinyağların cam şişe tasarımında da koruyarak geliştirdik. Özel ve kıymetli ürünler olması nedeniyle, kategorisine de uygun olacak şekilde, cam şişenin boynu tasarlandı. Bu form ile cam malzemede de kolay ve güvenli bir kavrama, kolay dökme ve el içinde tatmin edici haptik bir algı elde edildi. Cam şişirme teknolojisinde zeytin desenli girinti rölyefi çıkarabilmek için kalıbı alıştırmalı olarak kurgulandı. Daha önce Şişecam tarafından denenmemiş olan bu tip alıştırmalı kalıp, çeşitli denemeler sonucunda başarıyla üretime geçirildi. Kalıp ayrım çizgilerinin belirgin olmadan çıkarılması başarıldı. Tasarlanan şişedeki pet etiket yerine cam şişede serigrafi baskı yöntemi ile grafik yüzeyleri tasarlandı.
Tekirdağ Rakısı ailesine ait ama farklı bir ultra Premium cam ambalaj tasarımı istendi. Tekirdağ Rakısı No10 ambalaj tasarımı kurgusunda Tekirdağ İçki Fabrikası’ndaki efsanevi 10 numaralı bakır imbikte üretildiğini vurgulamak için, ambalajında gerçek bakır dekorlar kullanıldı. Tasarlanan kristal efektli cam şişe de bakır zarf giydirme, logo ve grafik yüzeylerle efsanevi, ekstra kaliteli ifadede bir ambalaj oluşturmaya çalışıldı. Cam şişe boyun ve altındaki desenli bakır giydirmelerle bu coğrafyaya özgü, geleneksel mirası taşıyan, bize özgü modern premium bir imge yarattı. Aynı zamanda zamansız olmasına çalışılan bu ambalaj ‘farklı yeni bir lüks’ kategorisi yaratarak, önceden cam ambalajda hiç denenmemiş özel tasarım bakır giydirmeler, kabartma transfer baskı yüzeyler, kristal görünümlü ağır cam şişeyle bütünleşik bir yaklaşımla tasarlanarak, bize ait lüks bir kategori yarattı.
İstanbul Havalimanı’nda satılmak üzere 2004 yılında tasarlanan Yeni Rakı’nın ikonik cam şişesi kullanarak, 100cl hacminde özel bir turistik, hediyelik ve koleksiyon ürünü ambalaj tasarımı yapılması istendi. Uluslararası rakiplerden sıyrılarak “Taste of Turkey” alt markası ile, Türk rakı kültürünü yansıtan ve yeniden yorumlanan geleneksel "Beykoz İşi" cam dekor sanatı ile fark yaratan bir ambalaj olması kurgulandı. Şişe gövdesinin tabana yakın mavi organik degrade boyalı alt kısmında gerçek altın yüksek derece serigrafi tekniğiyle uygulanmış geleneksel Beykoz motiflerinden maydanoz desenini çağrıştıran tırtıklı özgün baklavalı bir desen içinde altın bitki illüstrasyonu ve lacivert yapraklı çiçek illüstrasyonu yapıldı. Cam şişe formu ile birbirini tamamlayan bütüncül dekoru, tedarikçilerle kapsamlı çalışmalar sonucunda kaliteli, dayanıklı şekilde basıldı. 2019 yılında pazara çıkan bu tasarımımızla kaybolmaya yüz tutan el sanatlaının endüstriyel olarak üretilen ürünlerle yeniden yorumlanması, yaşatılması, farkındalığın artması hedeflendi.
ETİ Karam Eser Açıklaması
Komili Zeytinyağı Eser Açıklaması
Tekirdağ Rakısı No10 Eser Açıklaması
Yeni Rakı Taste Of Turkey Eser Açıklaması
About
Gamze Guven, designer in Istanbul, studied industrial design in Middle East Technical University, graduated in 1987 and completed her MSc in 1990 in the Faculty of Architecture at the same university. She had worked for a decade both as a board member of the Industrial Designers’ Society of Turkey (ETMK) various times and also she was the Vice-President of Creative Industries of Turkey between 2013-2015. Since 2016 she works as a part time instructor in Ozyegin University Department of Industrial Design. Since 1990 she has been working as design consultant and since 25 years she is the manager and creative director in her company Tasarım Üssü Ltd. With her team she is undertaking industrial design, food design and packaging design projects in different sectors for a number of local and international companies. The packages, foods and products which are designed by Tasarım Ussu have over 150 official design patents and has a significant amount of national-international awards.



