Zaman gibi oldukça tartışmalı bir kavramda belirli dönemleri, anlamak, yorumlamak ve değerlendirmek için onyıllar olarak böleriz. DEKA+2 sergisi, Antik Yunan kültüründe “on” anlamındaki ismi ile, Türkiyeli tasarımın 2010-2022 yılları arasındaki durumuna göz atacak ve bir şeçki sunacak. Özellikle vurgulanan +2, küresel salgın koşulları ile yaşamlarımızın her anında yaşanan değişimlerle paralel olarak tasarımın gündemine gönderme yapıyor.
Tasarım ürünlerine, bu ürünleri üreten kuruluşlara ve tasarımcılara alan açan Deka+2, ilgilendiği dönemin üretimlerinden çarpıcı örnekleri gözler önüne serecek. Bunlar adına bir tartışma ortamı yaratırken, Türkiye’de 50 yıllık geçmişi bulunan ürün tasarımı alanına tarihsel bir katkı sunmuş olacak.
Tasarım profesyonellerinin bir araya geleceği, tasarım mesleğinin uzun bir aradan sonra hak ettiği biçimde yeniden ulusal ve özellikle uluslararası basın gündemine taşınacağı bir sergi olan Deka+2, kapsama alanı ile beklenen bir galeri sergisinden çok daha farklı bir anlam üstlenecek.
Sergi kapsamında kendi alanlarında başarılı ürün tasarımcıları seçkisi ile onların imzasını taşıyan ticari ürünler olan mobilya, tekstil, aydınlatma, masa üstü eşyalar, teknolojik ürünler, ambalaj, grafik tasarımı, illüstrasyon, tekne gibi tasarımlar yer alacak. Ürünler hikayeleri ile birlikte ve temsil ettikleri alanın genel sektörel değerlendirme metinleri eşliğinde arşivsel ve tarihsel nitelikte hazırlanarak sunulacak.
Endüstriyel veya atölye üretimlerine, ilham verici malzemeye ve malzemenin kullanılış yöntemlerine odaklanmak esas olacak.
Sergi süresince belirli bir program dahilinde sürdürülecek söyleşi serisi, sergi açık olduğu sürece Cumartesi günleri mekanda veya koşullar yeniden gerektirirse çevrimiçi olarak düzenlenecek.
Yalım, who formed the idea and curates the exhibition, defines the conceptual framework as follows: “We divide the highly controversial concept “time” into decades in order to understand, interpret, and evaluate specific periods. DEKA+2 exhibition, with its name meaning “ten” in Ancient Greek culture, will take a look at the state of Turkish design between the years 2010-2022. +2 refers to the agenda of design in parallel with the global pandemic conditions and the changes, those experienced in every moment of our lives during this odd times. As a design professional myself, I’ve always ideated and applied motivational projects about design during my journey. The first İstanbul Design Biennale was one of the most significant of these. After 12 years of the first edition of this event, I wanted to bring a selection of more than 30 designers together to be able to understand where we are, what we do and what is our role in our community. This exhibition will present a selection of products those have economic and tangible value rather than artistic or social approaches. I hope it can re-flame new discussions on industrial design in and from Turkey, besides presenting the latest works of our designers to global design scene. Deka+2, which opens up space for designers, studios and products, will reveal the productions of the last 12 years. While creating a discussion halo around these designs, it will make a historical contribution to the field of contemporary product design, which has a half a century history in Turkey. Deka+2, is an exhibition where design professionals will come together and the design profession will be brought to the agenda of the national and international scene as it deserves after a long time. With its wide coverage by all its means, the exhibition will assume a more bigger meaning than expected as a gallery exhibition. Within the scope of the exhibition, there will be a selection of products such as furniture, textiles, lighting, tabletop items, technological products, packaging, graphic design, illustrations and super-yacht designs as well as the unique product solutions developed by design studios for construction projects. The exhibition will be focusing on commercial products and their stories whether they are produced by hand or in complex machinery
KAVRAMSAL ÇERÇEVE / CONCEPTUAL FRAME